Matti 25.8-27.9.2007, muutto alkaa...

Syysmuutto käynnistyi elokuun lopussa, kun Matti siirtyi 270 km lounaaseen Muhoksen seudun pelloille ja soille, joilla se valmistautui syysmuuttoon kuukauden ajan. Useat elokuun paikannukset tulivat asianmukaisesti ”Kurkiperä” nimisen alueen ja ”Kurkela” nimisen talon tuntumasta. Seudulla oleskeli samanaikaisesti tuhansia kurkia ja alue onkin mahdollisesti eräs Pohjois-Suomen kurkien tärkeimmistä levähdysalueista Suomessa.

Matti 28.9-8.10.2007

Syyskuun lopussa Matti hyödynsi kymmenien tuhansien muiden lajitoveriensa tapaan pohjoisvirtausta ja lensi yhdessä päivässä lähes 600 km Muhokselta Hankoniemeen. Yllättäen kurki jäi levähtämään Hankoniemen ampuma-alueelle reiluksi vuorokaudeksi ennen kuin jatkoi vastatuulessa Suomenlahden yli 130 km Luoteis-Viroon. Siellä kurki viihtyi tunnetuilla ruokailu- ja yöpymisalueilla vajaat kaksi viikkoa.

Matti 9.10.2007 - 13.10.2007

Virosta matka jatkui 370 km Koillis-Liettuaan. Vajaan viikon pysähdyksen jälkeen kääntyivät tuulet Liettuassa suotuisiksi ja Matti lensi 13.10.07 yhteen menoon 880 km Liettuasta Koillis-Unkariin jopa kymmenien tuhansien kurkien suosimille levähdysalueille. Näin Matti on päässyt todennäköisesti syysmuuttonsa puolimatkaan. On todennäköistä, että matka jatkuu 3-6 viikon kuluessa varsinaisille talvehtimisalueille. Todennäköisesti kurki suuntaa Italian kautta Tunisiaan ja jopa Algeriaan, mutta on myös mahdollista, että se kääntyy kaakkoon ja suunnistaa Israeliin.

Matti 14.10.2007 - 6.12.2007

Matti-kurki viihtyi Unkarissa 14.10.2007 – 6.12.2007. Kaikki paikannukset keskittyivät vain kahdelle yöpymispaikalle ja kahdelle ruokailualueelle. Ensimmäiset 35 vuorokautta Matti yöpyi säännönmukaisesti Hortobagyn kansallispuistossa olevien vesialtaiden liepeillä, jossa tänäkin syksynä laskettiin Matin lisäksi kymmeniä tuhansia kurkia. Päiviksi se suunnisti noin 20 km etelään ruokailemaan puiston lähialueen pelloille.

18.11.2007 kurki suunnisti 120 km lounaaseen, myös jo ennestään tunnetulle kurkien lepäilyalueelle Körös-Marosin kansallispuistoon. Puisto sijaitsee Kaakkois-Unkarissa, Csongrádin ja Bekesin maakuntien alueella ja koostuu 13 toisistaan erillisestä osa-alueesta. Yöpymispaikannukset tulivat pelkästään suojelualue nro 8, Kardoskuti-Feherton keskellä olevalta lammikolta ja ruokailupaikannukset kertyivät vain noin 6 km säteellä yöpymispaikasta. Viivyttyään Körös-Marosin kansallispuistossa 18 vuorokautta Matti-kurki jatkoi 6.12.2007 etelä-lounaaseen 90 km päätyen Koillis-Serbiaan. Tältä alueelta ei ole aiemmin tavattu suomalaisia kurkia; lähin kontrolli suomalaisista kurjista Serbiassa, on saatu noin 20 km lounaaseen. Aiemmin Suomessa rengastetuista kurjista on tehty Serbian pohjoisosista löytöjä joulukuun lopulla ja jopa tammikuun puolessa välissä.

Matti jätti pesimäseutunsa Sallassa elokuun lopussa, kun maastohavaintojen valossa valtaosa alueen kurjista oli jo lähtenyt muutolle. Se viihtyi myös myöhään sekä Muhoksen pelloilla että Viron lepäilyalueilla, joilta paikannuksia tuli vielä silloinkin, kun lähes kaikki alueella olleista tuhansista lajitovereista olivat jo jättäneet Viron. Tässä valossa ei ollut yllätys, että kurki viihtyi myös Unkarissa lähes ennätys kauan: Suomessa rengastetuista kurjista viimeinen on tavattu Unkarissa joulukuun puolivälissä.

Voi hyvinkin olla, että Matti-kurki viipyy myös Serbiassa pitkään jopa kuukauden varsinkin, jos talvi on leuto. Pikkupakkaset ja lumisateet eivät Mattia näytä hätkäyttävän. Unkarissa vietettyjen 53 vuorokauden aikana yölämpötilat laskivat monina öinä ainakin viiteen pakkasasteeseen ja paikannusalueilla oli sääennusteiden mukaan varsinkin marraskuussa useita lumi- ja räntäkuuroja.