Matti 21.3.2008 - 29.3.2008

21.3.2008 klo 9:35 Matti oli vielä yöpymispaikkansa tuntumassa vakiopaikallaan kuivuneen juoluaverkoston alueella. Klo 12:17 tulleen paikannuksen mukaan Matti oli muuttolennossa Unkarissa, Szarvas -kaupungin yläpuolella ja lentänyt siihen mennessä 125 km. Seuraavaksi kurki suuntasi 223 km koilliseen, päätyen Itä-Slovakiaan noin 17 km päähän Karpaattien vuoristosta ja 13 km Michalovce –kaupungin kaakkoispuolelle. Tämän jälkeen säät muuttuivat muuton kannalta epäsuotuisiksi ja kurki paikannettiin päivittäin yöpymästä suurten kalalammikoiden N-puolella olevan luonnon lammen rannalta sekä ruokailemassa päivisin 15 km säteellä yöpymispaikastaan.

Matti 29.3.2008

Sään seljettyä 29.3.2008 kurki ylitti Karpaattien vuoriston ja jatkoi myötätuuleen lähes suoraan pohjoista kohti. Klo 16:00 ja 17:00 tulleiden paikannusten perusteella lintu oli siirtynyt peräti 113 km pohjoiseen tunnissa, tosin paikannusten epätarkkuudesta johtuen etäisyys voi olla muutamia kymmeniä kilometrejä epätarkka. Klo 17:00 seurasin tyttärieni kanssa 2 kurjen majesteetillista lentoa Suomen Turussa. Täsmälleen samalla hetkellä Matti ohitti Puolassa Varsovan 50 km kaupungin itäpuolelta. Paikannustietojen mukaan lintu laskeutui klo 18:30 mennessä Koillis-Puolassa laajojen peltoaukeiden keskelle 124 km edellisestä paikannuksesta koilliseen. Matka oli siis taittunut edelleenkin vauhdikkaasti. Päivämatkan pituudeksi kertyi yhteensä 500 km.

Matti 30.3.2008
Kurki jatkoi muuttoansa 126 km pohjoiseen ja laskeutui suolampareiden ja peltojen pirstomalle alueelle Venäjän puolella, 111 km Kaliningradista itäkaakkoon.

Matti 30.3.-8.4.
Hieman yllättäen Matti ei jatkanutkaan muuttoaan, vaikka 31.3. ja 1.4. Baltiassa valitsivat muuton kannalta loistavat sääolot. 2.4. tuulet kääntyivät vastaisiksi ja alueella on myös saatu sateita. Tämä on toivottavasti auttanut maastopalojen taltuttamisessa, joita paloja on Helsingin Sanomien mukaan ollut viime päivien aikana runsaasti aivan Matin paikannusten tuntumassa. 8.4. aamuun mennessä tulleiden paikannusten mukaan kurki on ollut hyvin paikallinen, mutta liikkunut kuitenkin aktiivisesti noin 3 km säteellä yöpaikannuksista aivan vanhan preussilaisen Schudischken -kylän jäännösten liepeillä. Google Earth –ohjelman valokuvien mukaan alueella on suuria heinäpeltoja. Mitä ilmeisimmin kurki siis paitsi lepäilee myös tankkaa seuraavaa pidempää etappia varten. Vaikka kurkia on jo runsaasti Etelä-Suomessa ja ensimmäisiä on nähty länsirannikolla Oulua myöten, ei Itä-Lappiin ole vielä kiirettä. Lunta on Matin pesimäalueella vielä reilusti yli puoli metriä ja olosuhteet talviset.

Matti 9.4.-14.4.
9.4. Matti liikkui pitkästä aikaa enemmän ja lensi noin 20 km Schudischken –kylän jäänteiden liepeiltä koilliseen Yasnaya Polyana (entinen Trakehnen) –kaupungin tuntumaan, jossa oli sitten jälleen hyvin paikallinen seuraavat 6 päivää. Säät olivat muuton kannalta surkeat: tuulet puhalsivat pohjoisen puolelta ja alueella saatiin runsaita sateita.

Matti 14.4.
14.4. taivas selkeni Venäjän Kaliningradin alueella, mutta vielä klo 10:58 Matti paikannettiin Yasnay Polyanan tuntumasta 5 km kaupungista koilliseen. 18 minuuttia myöhemmin tullut paikannus 23 km edellisestä paikannuksesta pohjoiskoilliseen sekä äkillisesti pudonnut lähettimen sisälämpötila osoittivat Matin kuitenkin lähteneen muutolle. Tämän jälkeen saatiin muuttolentoa seurata lähettimen aikataulun mukaisesti vielä 5 tuntia. Tuona aikana Matti ylitti Liettuan ja paikannettiin viimeisen kerran muuttolennossa Latvian ilmatilassa 225 km matkaa takanaan, lähettimen siirtyessä ohjelmoinnin mukaiseen lepotilaan. Keskimääräinen muuttonopeus sivutuulessa oli ollut noin 45 kilometriä tunnissa. Muutto siis jatkui, mutta kuinka pitkälle selviää vasta vuorokauden kuluttua.

Matti 15.4.
15.4. Matista saatiin ensimmäinen paikannus aikataulun mukaisesti klo 17:01, jolloin kurki oli muuttolennossa Saarenmaan pohjoisrannalla. Lähettimen aikataulun ja sattuman johdosta jää epäselväksi viettikö Matti yönsä Latviassa vai jatkoiko se suoraan Riian lahden yli Saarenmaalle jo 14.4.. Jos jälkimmäinen vaihtoehto pitää paikkansa, lähti lintu uudelleen liikkeelle hyvin myöhään iltapäivällä.

Aina Itä-Slovakiasta Viroon asti Matin reitti on kulkenut selvästi lännempänä syysmuuttoon verrattuna. Nyt lintu palasi syysmuuttoreitille lentämällä klo 17:01 - 18:43 välisenä aikana 76 km itäkoilliseen Muhun saaren ja Maatsalun kansallispuiston yli ja sitten puolessa tunnissa 20 km lähes pohjoiseen. Kurki jäi lepäilemään ja yöpymään käytännössä samalle peltoalueelle, jossa se vietti aikaansa syysmuutollaan 1.-4.10.2007

Matti 16.4.-24.4.
Helsingin Sanomien mukaan ti 15.4. oli kurkimuuton päämuuttopäivä etelärannikolla: Hangossa ja Paraisilla laskettiin yli 11 000 muuttavaa kurkea. Matti saapui Suomeen vastatuulessa seuraavana päivänä, muuttaen keskiviikkona16.4. Virosta 215 km pohjoisluoteeseen. Kaikista potentiaalisista paikoista se valitsi yöpymispaikakseen Suomen legendaarisimman kurkituntija Jouko Alhaisen kotiseudun. Matista saatujen paikannusten perusteella Jouko löysi noin 150 yksilön kurkiparven torstaiaamuna 17.4. Humppilan viikinkisaunan tuntumasta!

Kaksi tuntia myöhemmin Matti jatkoi muuttoaan, nousten lentoon klo 10:23. Tällä kertaa matka jatkui 255 km pohjoiskoilliseen Perhoon. Siellä kurki viihtyi aivan keskustan tuntumassa ruokailemassa ja yöpyi 5 km päässä soilla kuutena yönä. 23.4. muutto jatkui 44 km koilliseen Reisjärvelle, jossa kurki yöpyi suurten peltoaukeiden keskellä. 24.4. Matti ruokaili vielä klo 10:40 Reisjärven pelloilla, mutta tuntia myöhemmin tullut paikannus osoitti kurjen lähteneen jatkamaan matkaa kohti koillista. Klo 14:04 tulleen paikannuksen mukaan Matti oli edennyt reilut 100 km ja oli vain 33 km päässä Muhoksen tärkeiltä kurkipelloilta, joilla se tuhansien lajitovereidensa kanssa valmistautui muuttoon lähes koko syyskuun vuonna 2007.

Ensimmäinen kurkihavainto Matin pesimäsuon tuntumasta Sallassa tehtiin keskiviikkona 16.4. eli Matti ei kerennyt ensimmäisten tunnustelijoiden joukkoon. Lapissa ja Matin kotiseudulla Sallassa olosuhteet ovat edelleen talviset, lunta on paikoin yli metri ja yöpakkaset ovat olleet viime päivinäkin yli kymmenen astetta. Kotisuolla ei ole kurjelle vielä liiemmin ruokaa tarjolla. Kurjella on oltava ravintoreservejä myös omasta takaa, jotta se voisi selviytyä ankarista oloista ja valmistautua hyvävoimaisena toukokuun puolessa välissä alkavaan pesintään.

Matti 25.4.-28.4.

Matti jatkoi 24.4., kuten odotettiinkin Muhoksen Soson pelloille ja ruokaili siellä koko seuraavan päivän täsmälleen samoilla pelloilla, joita se käytti koko syyskuun 2007. Muutto jatkui 26.6. lauantaina 188 km koilliseen. Hieman yllättäen kurki ei suunnannut suoraan kesän 2007 kotisoille, vaan päätyi 80 km lännemmäksi Kemijoen varteen lumisille pelloille. Jos Matti aikoo vielä mennä Sallaan, täytyy sen muuttaa kurssiansa jyrkästi itäkoilliseen. Matkaa on vielä jäljellä 90 km. Salla – Kuusamon alueelle saapui myös lisää muuttavia kurkia lauantain ja sunnuntain aikana. Olosuhteet ovat kuitenkin edelleen hyvin talviset lumipeitteen puolesta, lämpötilat ovat kuitenkin kohonneet selvästi. Ainakin maanantaina 28.4. Matti liikkui suhteellisen suppealla alueella Kemijoen Juujärvellä, aktiivisuussensorin mukaan kuitenkin erittäin aktiivisesti.

Matti 29.4.

Matti lensi viimeisen 90 km etapin ja on nyt kotisuollaan! 22.3. Pohjois-Serbiassa alkanut kevätmuutto kesti siten 39 vuorokautta, joista varsinaiseen muuttoon käytettiin 12 päivää ja lepäilyyn 27. Suorinta reittiä matkaa kertyi tasan 2400 kilometriä. Todellinen muuttomatka oli kuitenkin noin 2518 km. Keskimääräinen päivämatkan pituus oli 194 km, vaihteluväli 24 – 510 km